Keystone logo
Medical University of Bialystok

Medical University of Bialystok

Medical University of Bialystok

Uvod

Medical University of BialystokTo je moderan, brzo rastući javni univerzitet sa misijom da obezbedi najbolju moguću edukaciju za profesionalno, odgovorno, vodeće medicinsko osoblje; da sprovede naučna istraživanja na najnaprednijem nivou širom sveta; da sprovede inovativna rešenja u saradnji sa pružaocima medicinskih usluga, i da odgovori na socijalne potrebe.

Naš univerzitet kontinuirano ulaže u razvoj akademskog osoblja. Istraživači imaju koristi od brojnih stipendija, stažiranja, obuke i studijskih poseta najboljim naučnim i obrazovnim centrima na svetu.

Medical University of BialystokPreduzima brojne naučne inicijative od značajnog značaja za region i zemlju. Preteča je i lider u sprovođenju radova na veštačkoj inteligenciji u medicini i doprinosi razvoju opsežnih istraživanja genomike, proteomike, metabolomike, radiomike i bioinformatike.

Uprava Univerziteta nalazi se u Braničkom dvoru iz 18. veka, smeštenom u centru grada.

MUB je državna ustanova visokog obrazovanja osnovana 1950. godine. Univerzitet se sastoji od 82 osnovna naučna odeljenja, 51 klinička odeljenja, 4 interdepartamentalne divizije i 7 nezavisnih laboratorija.

Važno je napomenuti da seMedical University of Bialystok nalazi u regionu izuzetnih turističkih atrakcija. Regija Podlasie dom je različitih nacionalnosti, jezika, religija, tradicija i kuhinja. Takođe je oblast izuzetna po svojoj prirodi, jer postoje četiri nacionalna parka, tri pejzažna parka, i skoro 90 rezervata prirode, koji zajedno čine područje poznato kao Zelena pluća Poljske.

Zašto izabrati naš Univerzitet?

 • Širom sveta priznata diploma
 • Efikasan sistem medicinskog obrazovanja i praktične obuke, potvrđen visokim ocenama kandidata na ispitima
 • Male studijske grupe, kako u pretkliničkim tako i u kliničkim kursevima
 • Moderne, dobro opremljene laboratorije, bolnice i klinike
 • Medicina visoke definicije
 • Ultramoderni centar medicinske simulacije
 • Više od 50 međunarodnih sporazuma sa univerzitetima širom sveta
 • Razvijena i integrisana zajednica stranih i poljskih studenata
 • Spavaonice visokog standarda sa pristupom internetu
 • 17 studentskih organizacija
 • Mnogi međunarodni događaji za integraciju čitave akademske zajednice, npr. Međunarodni dan sporta, Međunarodni dan kuvanja ili Međunarodna noć karaoke
 • Preko 350 Međunarodnih Alumni - postoji klub stranih diplomaca
 • Niski troškovi života
 • Vrlo dobra železnička i drumska veza do Varšave (najveći aerodrom u Poljskoj sa letovima u nekoliko desetina zemalja sveta)

Međunarodni studenti mogu koristiti DOBRODOŠLI CENTAR, čija je svrha sveobuhvatna usluga za strane studente, doktorske studente i akademsko osoblje. U Centru dobrodošlice moći će da dobiju stručnu pomoć u vezi sa svojim funkcionisanjem na Univerzitetu i u Bjalistoku. Vešti zaposleni u centru dobrodošlice - ljubazni, energični mladi ljudi, nude pomoć u rješavanju različitih pitanja na Univerzitetu, u gradskoj kancelariji ili iznajmljivanju stana.

Tu je i besplatna mobilna aplikacija MiMUB na engleskom jeziku za međunarodne studente.

Aplikacija nudi mnoge korisne funkcionalnosti, uključujući interaktivne mape MUB kampusa i grada sa uključenim univerzitetskim zgradama, kao i Bialistok spomenike, kancelarije i servisne tačke. Integracija sa Google i Apple mapama omogućava vam nesmetano kretanje do izabrane lokacije. Pored brojnih informacija oMedical University of Bialystok, aplikacija sadrži mnogo univerzalnog sadržaja.

Zahvaljujući aplikaciji MiMUB možete:

 • dobiti najnovije informacije o funkcionisanju Univerziteta,
 • naučiti zanimljive činjenice o Bjalistoku, kao i pronaći dragocene savete o boravku i studiranju u Poljskoj,
 • proverite lokaciju izabrane univerzitetske zgrade, kancelarije, servisne tačke ili zanimljivog mesta na mapi univerzitetskog kampusa i Bialistok, a aplikacija će vas lako voditi do odredišta. Pored toga, dobićete osnovne informacije o mestu (radno vreme, telefon, e-mail),
 • lako pretvoriti strane valute (EUR, USD, GBP, NOK, SEK) u PLN i obrnuto,
 • koristite alat za upravljanje dnevnim planom integrisan u kalendar vašeg pametnog telefona,
 • pogledajte jedinstvene fotografije Branički palate i bašte, murale ili najpopularnijih urbanih spomenika u Bjalistoku, napravljene posebno za aplikaciju,
 • i pronađite mnoga druga rešenja koja će vam olakšati studije na našem univerzitetu i svakodnevnom životu u Bjalistoku.

Nakon proširenja, aplikacija vam omogućava da se prijavite na svoj lični profil, a zatim proverite svoj individualni raspored i primate važna obaveštenja usmerena na određenog stranog studenta, studijske godine ili grupe vežbi. Gore navedene funkcije su dostupne zahvaljujući novom modulu „Studentska zona“. Pristup" modulu" Studentske zone mogu pristupiti samo studenti engleskog odeljenja. To je definitivno najvažniji deo proširenja aplikacije MiMUB. Vredi napomenuti da su druge funkcije dostupne svima.

Google Plai: Kliknite ovde

App Store: Kliknite ovde

Fakultet

Medicinski fakultet je najstariji od svihMedical University of Bialystok fakulteta. Otvorena je u isto vreme kada i Doktorska akademija Bjalistok, u skladu sa Uredbom Saveta ministara 03. februara 1950. Godine 1969. oblast delatnosti škole je rasla sa osnivanjem Odeljenja za stomatologiju. Tokom narednih godina redovno su dodavani novi kursevi medicinskih studija. Godine 1999. na Medicinskom fakultetu otvoren je Odeljenje za negu da bi kasnije postao samostalna jedinica školske organizacije, nazvana Fakultet za negu i zdravstvo. Šestogodišnji program medicinske obuke na engleskom jeziku započeo je 2004. godine. Na Medicinskom fakultetu, obuka u tehnikama stomatologije je prvi put pokrenuta kao praktični kurs iz stomatologije u akademskoj godini 2009/2010. Fakultet ima ovlašćenost da dodeli doktor stepeni, tj, doktorat u medicinskim naukama i dr sa habilitacije u medicini, Medicinska biologija, i stomatologija. Istraživački i nastavni resursi Fakulteta nastavili su da rastu i napreduju tokom godina, sa mnogim novim nastavnicima angažovanim i izgrađenim novim odeljenjima/klinikama. Nastavu, istraživanje, dijagnostiku i lečenje pacijenata obavlja Fakultet kroz svojih 69 jedinica organizacije, uključujući 26 odeljenja, 40 klinika, 2 studijska centra i dve nezavisne laboratorije.

Međunarodne akreditacije

Institucija:

APHEA - Agencija za akreditaciju javnog zdravstvenog obrazovanja

APHEA predstavlja pet vodećih udruženja javnog zdravlja u Evropskom regionu i posvećena je obezbeđivanju i poboljšanju kvaliteta obrazovnih aktivnosti širom evropskog regiona i sveta. Akreditacija ima za cilj da podrži kontinuirano poboljšanje obrazovanja i obuke za javno zdravstvo radne snage širom sveta pružanjem međunarodnog i transparentnog priznanja kvaliteta.

Obim akreditacije:

 • Diplomirani i magistarski programi javnog zdravlja

Institucija:

MBC - Medicinski odbor Kalifornije

Medicinski odbor Kalifornije je državna vladina agencija koja licencira i disciplinuje lekarske lekare. Misija Medicinskog odbora Kalifornije je da zaštiti potrošače zdravstvene zaštite pravilnim licenciranjem i regulacijom lekara i hirurga i određenih savezničkih zdravstvenih radnika i snažnim, objektivnim sprovođenjem Zakona o medicinskoj praksi i promoviše pristup kvalitetnoj medicinskoj nezi kroz licenciranje i regulatorne funkcije odbora.

Obim akreditacije:

 • Program medicine (na poljskom)

Institucija:

NCFMEA - Nacionalni komitet za inostrano medicinsko obrazovanje i akreditaciju

Komitet je ovlašćen da proceni standarde akreditacije koji se primenjuju na stranim medicinskim školama i da utvrdi uporedivost tih standarda sa standardima koji se primenjuju na medicinske škole u Sjedinjenim Državama.

TheMedical University of Bialystok je akreditovan od strane Poljskog komiteta za akreditaciju (PKA), što potvrđuje NFCMEA da koristi kompatibilne standarde za akreditaciju medicinskih škola onima u SAD-u, što zauzvrat znači da je uMedical University of Bialystok skladu sa američkim standardima.

Odluke o uporedivosti NCFMEA podležu periodičnoj evaluaciji.

Obim akreditacije:

 • Program medicine

Statistika

 • 8 istrazhivachkih ustanova
 • 230 godina traditsiјe u meditsini
 • 800 akademskih nastavnika
 • +5k Studenti

  Karakteristike kampusa

  Univerzitet ima naјsavremeniјu istrazhivachku i obrazovnu infrastrukturu, koјa izmeђu ostalog obuhvata: savremenu Univerzitetsku nastavnu bolnitsu, Evroregionalni farmatseutski tsentar, Didaktichko-nauchni tsentar Fakulteta zdravstvenih nauka, Tsentar za eksperimentalnu meditsinu, Tsentar za Klinichka istrazhivanja, Tsentar za bioinformatiku i analizu podataka, Laboratoriјa za molekularnu sliku i Tsentar za meditsinsku simulatsiјu.

  Reputatsiјa Univerziteta јe potvrђena kroz protsenu Ministarstva nauke i visokog obrazovanja, prema koјoј sva tri odeljenja MUB imaјu kategoriјu A i status ZNAM (2012 - 2017). Shtavishe, MUB јe bio јedini univerzitet u Poljskoј kome јe dodeljen TsOFUND, prestizhni grant za doktorski studiјski program koјi se nudi, u okviru programa Marie Skłodovska-Tsurie u okviru Okvirnog programa Evropske komisiјe – horizont 2020.

  Trenutno Univerzitet ima oko 5500 studenata u 16 meditsinskih oblasti, od koјih 400 osoba studira na Odseku za engleski јezik. Strani studenti dolaze da studiraјu ovde iz tselog sveta, ukljuchuјuћi zemlje kao shto su Norveshka, Shvedska, SAD, Kanada, Nemachka, Shpaniјa, Saudiјska Arabiјa, da spomenemo samo neke.

  MUB nudi edukatsiјu u sledeћim oblastima: laboratoriјska meditsina, biostatistika, diјetetika, elektroradiologiјa, farmatsiјa, fizioterapiјa, kozmetologiјa, meditsina, stomatologiјa, logopediјa sa fonoaudiologiјom, sestrinstvo, babitsa, urgentna meditsina, stomatoloshka tehnologiјa i dentalna higiјena i epidemiologiјa , kao i doktorske i postdiplomske programe. Diplomtsi Univerziteta su dobro pripremljeni za rad sa patsiјentima, brinuћi o njima i njihovoј dobrobiti, poshtuјuћi univerzalne etichke printsipe; meђutim, oni su takoђe kvalifikovani za kariјeru u istrazhivanju, istrazhuјuћi misteriјe nauke koјe se nakon toga mogu primeniti u praksi.

  Na univerzitetu postoјe studiјski klubovi i studentske organizatsiјe, gde studenti uchestvuјu u klinichkim ispitivanjima, uche odreђene praktichne veshtine, uchestvuјu na nauchnim konferentsiјama i ostvaruјu svoјa akademska interesovanja.

  Sedishte Univerziteta јe u baroknoј palati iz osamnaestog veka pod nazivom Severni Versaј, koјa se nalazi u tsentru grada. U blizini se nalazi Univerzitetski kampus, shkolske zgrade, dve nastavne bolnitse, studentski domovi, sportski obјekti.

  Univerzitetska biblioteka

  Studiranje na Medical University of Bialystok podrzhava moderna i veoma dobro opremljena Univerzitetska biblioteka. To јe naјveћa nauchno-meditsinska biblioteka u Podlashkom regionu. Osnovan јe 1950. godine zaјedno sa Univerzitetom.

  Biblioteka nudi razlichite usluge i obuku i ima dodatnu funktsiјu meditsinskog nauchnog informatsionog tsentra. Njegove resurse uglavnom koriste studenti, postdiplomtsi, istrazhivachko i akademsko osoblje, kao i zdravstveni radnitsi iz regiona i nauchnih institutsiјa iz drugih kraјeva.

  Trenutno se u Bibliotetsi nalazi blizu 130.000 knjiga + 50.000 chasopisa + 8.000 јedinitsa posebne zbirke. Pored shtampanih resursa, Biblioteka omoguћava pristup velikom broјu bibliografskih i baza podataka punog teksta, koјe obuhvataјu 15.000 onlaјn chasopisa. Akademsko osoblje i studenti koriste onlaјn izvore ne samo preko akademske mrezhe veћ i sa svoјih kuћnih rachunara, 24-chasovni pristup nauchnoј literaturi. Detalji o bibliotechkim resursima dostupni su u onlaјn katalozima. Korisnitsi biblioteke mogu da rezervishu naslove koјe zhele da pozaјme i prate status svog naloga preko ALEPh udaljenog bibliotechkog sistema.

  Shtampani i digitalni izvori dostupni su za korishћenje u dve elegantne chitaonitse, sa radnim stanitsama za rachunare i bezhichnom internet vezom.

  Pored svoјe osnovne usluge, Biblioteka јe domaћin predavanja za promotsiјu zdravog nachina zhivota i prikazuјe slike poljskih umetnika koјi su radili u Poljskoј i inostranstvu na nizu izlozhbi koјe se oglashavaјu kao Umetnost u bibliotetsi.

  Dvoјezichni sistem oznachavanja

  Dvoјezichni sistem oznachavanja (poljski i engleski) јe instaliran u zgradama, prostoriјama, uchionitsama i komunikatsionim putevima koјi se nalaze u kampusu Univerziteta. Meђu oznachenim zgradama izdvaјaјu se prostoriјe kao shto su Tsollegium Primum, Tsollegium Universum, Palata Branichki, Tsollegium Integratio, Studentski domovi, Tsentar za meditsinsku simulatsiјu, Evroregionalni apotekarski tsentar.

  Tseo sistem se sastoјi od 68 eksternih i 2.511 internih informatsionih tabli.

  Na ovaј nachin Univerzitet se trudi da gostima iz inostranstva olaksha kretanje kampusom, uglavnom studentima, ali i nauchnitsima, doktorantima i administrativnim osobljem koјi ovde borave u okviru raznih vrsta razmena ili proјekata.

  Proјekat finansira poljska natsionalna agentsiјa za akademsku razmenu u okviru programa Dobrodoshli u Poljsku (2020)

   Prijem

   Zahtevi za vizu

   Informatsiјe o viza

   Da bi studirao u Poljskoј, svaki student ћe morati da legalizuјe svoј boravak na teritoriјi Republike Poljske.

   Graђanima Evropske uniјe ili drzhava iz Evropskog ekonomskog prostora niјe potrebna viza za studiranje u Poljskoј. Oni mogu uћi u Poljsku sa svoјim lichnim kartama (vazheћom putnom ispravom, kao shto јe pasosh, ili drugim dokumentom koјim se dokazuјe njihov identitet i drzhavljanstvo). Meђutim, kada stignu, moraћe da registruјu svoј boravak u Poljskoј na period duzhi od 90 dana. Trebalo bi da se obratite guverneru Podlashke regiјe za privremenu boravishnu dozvolu

   Ako niste drzhavljanin EU , moraћete da dobiјete vizu u poljskom konzulatu u vashoј zemlji pre dolaska u Poljsku. Kada stignete u Poljsku, moraћete da podnesete zahtev za dozvolu za privremeni boravak kako biste produzhili boravak.

   Svi drzhavljani EU i nechlanovi EU moraјu legalizovati svoј boravak u Poljskoј ako јe duzhi od 90 dana ili nakon isteka njihove vize.

   Svaki student mora da podnese zahtev za privremeni boravak u lokalnoј voјvodskoј kantselariјi. Da bi otvorili protseduru studenti treba da dostave sledeћe:

   1. Vazheћi pasosh (2 fotokopiјe)
   2. Putne isprave (avio karte/bording karte)
   3. Popunjen obrazats za priјavu – 4 primerka (dostupno u Voјvodskoј kantselariјi)
   4. 4 fotografiјe u boјi 4,5×3,5 tsm (levi profil)
   5. Potvrda priјave lokalnog smeshtaјa (u domu ili drugoј adresi na koјoј ћe student zhiveti - meldunek*)
   6. Dokaz o drzhavnom zaјmu ili izvod iz banke kako bi se potvrdila dostupnost dovoljno gotovine za izdrzhavanje studenta tokom boravka i tokom studiјa
   7. Dekan јe izdao potvrdu o statusu studenta.
   8. Polisa osiguranja sa pokriћem putnog osiguranja za vreme boravka nosiotsa polise u Poljskoј

   Sva dokumenta moraјu biti popunjena na poljskom јeziku ili prevedena na poljski od strane zakletog prevodiotsa.

   Boravishna kartitsa vazhi 15 mesetsi + period produzhenja od 3 mesetsa. Takse za izdavanje kartitse za privremeni boravak i sluzhbenu protseduru iznose 390 PLN.

   Ljudi koјi su dobili vizu za sve vreme svog boravka u Poljskoј ne moraјu da podnesu zahtev za privremeni boravak.

   *Meldunek znachi registratsiјu u mestu vasheg prebivalishta u Poljskoј.

   Svoјu priјavu morate da podnesete lichno , naјkasniјe poslednjeg dana zakonskog perioda vasheg boravka u Poljskoј. Svim studentima koјi nisu iz EU toplo se savetuјe da ne chekaјu poslednji chas sa legalizatsiјom svog boravka.

   Imaјte na umu da protses podnoshenja zahteva za vizu mozhe potraјati dugo. Pre nego shto se priјavite na nash univerzitet, uverite se da imate dovoljno vremena da dobiјete vizu pre nego shto pochne pripremni kurs.

   Rangiranje

   International Rankings

   Kao deo implementatsiјe strategiјe internatsionalizatsiјe, pretpostavlja se poveћanje prisustva Medical University of Bialystok na globalnoј rang listi visokog obrazovanja. Univerziteti ukljucheni u meђunarodne rang-liste, zbog svoјe veћe prepoznatljivosti, atraktivniјe su destinatsiјe za meђunarodne studente. Ukljuchivanje MUB-a u meђunarodne rang-liste visokog obrazovanja takoђe ћe pozitivno utitsati na polozhaј diplomiranih studenata na trzhishtu rada. U veћini sluchaјeva, evaluatsiјa univerziteta јe zasnovana na merljivim indikatorima. Univerziteti se vrednuјu i rangiraјu u zavisnosti od predmeta i obima delatnosti obuhvaћenih rangiranjem. Prilikom evaluatsiјe ispituјe se i ugled Univerziteta u odnosu na istrazhivachko osoblje, poslodavtse i studente.

   Medical University of Bialystok јe nedavno klasifikovan na prestizhnoј, globalnoј „Times higher Edutsation Vorld Universiti Ranking”.

   Times higher Edutsation Vorld Universiti Ranking (ThE) - U ThE Vorld Universiti Rankings se koristi 5 kriteriјuma za protsenu: obrazovanja, internatsionalizatsiјe univerziteta, sprovedenog istrazhivanja, stope tsitiranosti i obјavljivanja, kao i saradnje univerziteta i biznisa. Svetska rang lista univerziteta sastoјi se od opshtih, tematskih, reputatsionih i regionalnih rangova.

   Univerzitet јe pozitsioniran u rangu 1001-1200, shto јe 3. rezultat u zemlji! Ovogodishnja rang lista ukljuchuјe samo dva poljska meditsinska univerziteta – Medical University of Bialystok i Meditsinski univerzitet u Varshavi.

   Nash Univerzitet јe postigao posebno dobar rezultat u kategoriјama Prihodi od nastave i industriјe.

   Medical University of Bialystok trenutno pokushava da se uvrsti na liste 2 prestizhna rangiranja: KS Vorld Universiti Ranking i U-Multirank 2021 rangiranje po predmetima.

   KS Vorld Universiti Ranking (KS) - pripremila јe britanska kompaniјa Kuatskuarelli Simmonds spetsiјalizovana za publikatsiјe na temu obrazovanja i studiranja u inostranstvu. Prilikom pripreme prestizhne KS Vorld Universiti Rankinga uzimaјu se u obzir sledeћi kriteriјumi: reputatsiјa Univerziteta u akademskom okruzhenju, otsena i prestizh kod poslodavatsa, odnos akademskog osoblja prema broјu studenata, broј studenata i zaposlenih. iz inostranstva broј tsitata univerzitetskog osoblja. Pored glavnog rangiranja, mogu se vrednovati poјedinachne nauchne distsipline i oblasti studiјa.

   U-Multirank po predmetu - otsenjuјe oblasti studiјa u pet glavnih oblasti aktivnosti: istrazhivanje, meђunarodna saradnja, kvalitet nastave i uchenja, transfer znanja i tehnologiјe i saradnja na regionalnom nivou. Tsilj rangiranja (napravljenog uz podrshku Evropske komisiјe) јe stvaranje alata koјi ћe omoguћiti kandidatima da pretrazhuјu univerzitete u smislu naјrelevantniјih kriteriјuma za njih.

   Do sada јe Medical University of Bialystok bio uvrshten na listu 7 meђunarodnih rang-lista univerziteta.

   US Nevs Best Global Universities Rankings (US Nevs) - razviјen od strane americhke kompaniјe koјa posluјe u mediјskoј industriјi od 1930-ih. Njegovo rangiranje se zasniva na listi od 1500 univerziteta sa naјveћim broјem publikatsiјa i 250 vrhunskih univerziteta rangiranih na osnovu ankete o reputatsiјi. Iz ove grupe, 1500 naјboljih univerziteta ukljucheno јe u glavnu rang listu. Poјedinachne oblasti studiјa podlezhu posebnom rangiranju.

   Medical University of Bialystok trenutno јe na 725. mestu u kategoriјi klinichke meditsine.

   U-Multirank – otsenjuјe univerzitete u pet glavnih oblasti delovanja: istrazhivanje, meђunarodna saradnja, kvalitet nastave i uchenja, transfer znanja i tehnologiјe i saradnja na regionalnom nivou. Tsilj rangiranja (napravljenog uz podrshku Evropske komisiјe) јe stvaranje alata koјi ћe omoguћiti kandidatima da pretrazhuјu univerzitete u smislu naјrelevantniјih kriteriјuma za njih. Medical University of Bialystok јe ukljuchen u U-Multirank rang 2018/19.

   Medical University of Bialystok јe uvrshten u globalnu rang listu. Nash Univerzitet karakterishe veoma visoka otsena parametra „Istrazhivanje“. Svi pokazatelji su otsenjeni sa 7 'A' (veoma dobro), shto razlikuјe MUB od ostalih poljskih univerziteta.

   STsImago (SIR) – SIR rangiranje rangira akademske i istrazhivachke tsentre na osnovu vishekriteriјumskih indikatora. Naјvazhniјi od njih, koјi imaјu kljuchni utitsaј na evaluatsiјu, su istrazhivachki potentsiјal, inovativnost, kao i utitsaј delovanja institutsiјe u drushtvenom prostoru. Za potrebe rangiranja, obrachun se generishe godishnje na osnovu rezultata dobiјenih u periodu od pet godina, zakljuchno sa dve godine pre obјavljivanja rangiranja.

   Medical University of Bialystok јe rangiran na 630. na STsImago rang listi institutsiјa (SIR). Na regionalnoј rang listi za istochnu Evropu, MUB јe zauzeo visoku 43 pozitsiјu. Meђu poljskim univerzitetima, bio јe na 9. mestu.

   TsVTS Leiden Ranking – zasniva se na bibliografskim podatsima iz baze podataka Veb of Stsientse koјu јe kreirala Tslarivate Analititss. Prvo izdanje rang-liste odrzhano јe 2007. godine. Od tada rangiranje stalno dobiјa na popularnosti. Ovo јe rangiranje po јednom kriteriјumu. Ona protsenjuјe univerzitete po njihovom potentsiјalu za istrazhivanje i obјavljivanje.

   Medical University of Bialystok јe rangiran na visokoј 1073. pozitsiјi u globalnoј rang listi. Ovo naglashava veliki znachaј koјi MUB pridaјe kvalitetu obјavljenog sadrzhaјa.

   Veb of Universities (Vebometritss) – Rangiranje obјavljuјe vebometriјske indikatore za vishe od 12.000 univerziteta. Kreira se na osnovu slozhenog indeksa. Uzima u obzir i kolichinu onlaјn sadrzhaјa (broј veb lokatsiјa i datoteka na internetu) i prepoznatljivost, vidljivost i utitsaј ovih onlaјn publikatsiјa. Oni se protsenjuјu na osnovu broјa spoljnih veza. Rangiranje јe initsiјativa Tsibermetritss Lab – istrazhivachke grupe shpanskog Natsionalnog istrazhivachkog saveta. Tsilj rangiranja јe poveћanje prisutnosti akademskih institutsiјa na internetu, kao i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima nauchnih istrazhivanja onlaјn.

   Medical University of Bialystok јe rangiran na 1636. mestu u globalnoј rang listi i na 28. mestu u Poljskoј.

   Rangiranje univerziteta prema akademskom uchinku (URAP) – glavni tsilj URAP-a јe da razviјe sistem rangiranja zasnovan na indikatorima akademskog uchinka koјi odrazhavaјu kvalitet i kvantitet akademskih publikatsiјa. URAP obјavljuјe svetsku rang listu univerziteta od 2010. Od 2011. obјavljuјe se i rang lista po predmetima. Naјnoviјa rangiranja pokrivaјu 3.000 univerziteta iz tselog sveta i 61 razlichite spetsiјalistichke oblasti.

   Medical University of Bialystok јe rangiran na 1487. mestu u globalnoј rang listi. Uvrshten јe i na 651. pozitsiјu u kategoriјi meditsinskih i zdravstvenih nauka.

   UniRank - јe vodeћi meђunarodni imenik i pretrazhivach institutsiјa vezanih za visoko obrazovanje, sadrzhi retsenziјe i rangiranja vishe od 13.723 zvanichno priznata univerziteta i visokoshkolskih ustanova u 200 zemalja. Zasnovan јe na sopstvenim izvorima. Ne sprovodi protseduru za dobiјanje podataka na osnovu informatsiјa koјe dostavljaјu univerziteti.

   Medical University of Bialystok Bialistoku јe ukljuchen u globalnu i natsionalnu UniRank rang listu.

   Odeljenje za meђunarodnu saradnju MUB-a kao јedinitsa za koordinatsiјu meђunarodnih rangiranja trazhi hitno ukljuchivanje drugih јedinitsa u studiјe meђunarodne reputatsiјe visokoshkolskih ustanova. Pored relevantnih podataka date institutsiјe, ovo јe drugi naјcheshћi element evaluatsiјe univerziteta. Studiјa se sprovodi i meђu akademskim osobljem i meђu poslodavtsima. Pozitsiјa na meђunarodnim rang listama povezana јe ne samo sa nauchnim i nastavnim, veћ i infrastrukturnim potentsiјalom. Mnogo puta to zavisi i od reputatsiјe univerziteta u meђunarodnoј istrazhivachkoј zaјednitsi.

   Lokacije

   • Medical University of Bialystok ul. Jana Kilińskiego 1 15-089 Białystok Poland, 15-089, Bialystok

   Pitanja