Keystone logo
Lithuanian University of Health Sciences

Lithuanian University of Health Sciences

Lithuanian University of Health Sciences

Uvod

Univerzitet danas

TheLithuanian University of Health Sciences (LSMU, Sveikatos univerzitet) je najveća institucija visokog obrazovanja za biomedicinske nauke u Litvaniji, uspešno integriše studije, istraživanje, i klinička praksa. LSMU se sastoji od dve glavne akademije: Medicinska akademija i Veterinarska akademija.

Studenti medicine, odontologije i nege stiču svoje praktične veštine u bolnici LSMU Kauno Klinikos, koja je najveća zdravstvena ustanova u regionu baltičkih država. Više od 1,200 visoko kvalifikovanih lekara i 2,400 članova medicinskog osoblja brine o preko 78,000 pacijenata u bolnici LSMU svake godine. Čitavo medicinsko osoblje ceni inovativne i progresivne metode lečenja i dijagnostike, koje zadovoljavaju globalne standarde.

Studenti farmacije stiču praktične veštine u Apoteci Univerziteta, koja pruža usluge ne samo za lokalnu zajednicu, već služi i kao objekat za obuku Farmaceutskog fakulteta, nudeći studentima širok spektar praktičnih znanja i veština i pružajući im radno iskustvo iz prve ruke. Učenici veterine razvijaju svoje kliničke veštine u velikim i malim životinjskim klinikama. Studenti fizioterapije i radne terapije dobijaju praktične veštine u bolnici za rehabilitaciju Kulautuva i klinici Palanga Instituta za neuroznanost.

LSMU je aktivni učesnik programa razmene ERASMUS+. Studenti mogu studirati na stranim univerzitetima ili ići u inostranstvo na praksu u periodu do jedne godine. Ugovori o akademskoj razmeni potpisani su sa univerzitetima u 49 zemalja. Većina ERASMUS+partnera je u Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Finskoj i drugim državama članicama EU.

Naša vizija

Vodeći evropski univerzitet zdravstvenih nauka za prosperitet društva. Mi ćemo nastojati, kroz napore svih naših zajednica, da postane jedan od 701+ najboljih univerziteta u KS Vorld Universiti Rankings.

Naša misija

Vizija će se nastaviti kroz našu MISIJU - da stvorimo, akumuliramo, sistematizujemo i širimo naučna znanja i najnovija dostignuća u studijama i nauci, podučavamo i razvijamo kreativnu, iskrenu, inicijativno-pokazujuću, obrazovanu, nezavisnu i preduzetničku ličnost, negujemo demokratiju i blagostanje, razvijamo zdravo i obrazovano društvo. Suštinska uloga LSMU u ovom procesu obrazovanja je potraga za zdravim društvom, koje garantuje socijalni i ekonomski napredak zemlje, njen civilizacijski identitet, kao i stvaranje, podrška i razvoj nacionalnih i globalnih kulturnih tradicija. Zdravlje i dobrobit životinjskog svijeta sastavni su dio ovog cilja.

Inovativno okruženje

Bibliotekarno-informativni centar Univerziteta jedna je od najsavremenijih biblioteka u EU, koja je članica Udruženja evropskih istraživačkih biblioteka, LIBER, glavne mreže za istraživačke biblioteke u Evropi. Biblioteka ima i virtuelne i RFID tehnologije i veoma je popularna među istraživačima i studentima ne samo u Litvaniji, već iu stranim zemljama zbog svoje jedinstvene arhitekture i informacionih sistema.

LSMU učestvuje u razvoju projekata koji rezultiraju novim tehnologijama, proširenim naučnim istraživanjima i razvojem kao i obnovljenom i modernizovanom infrastrukturom Univerziteta.

Izbor za strane studente

Od 1990. godine, LSMU je Alma Mater mnogih međunarodnih studenata i više od 1600 redovnih stranih studenata iz 87 zemalja (uglavnom iz Švedske, Izraela, Nemačke, Španije, Velike Britanije, Libana, Indije, Južne Koreje) trenutno su upisani ovde. Sastojao je skoro 26% ukupne studentske populacije na LSMU.

Broj studija na međunarodnom nivou se povećava svake godine. Nemačka, Italija, Francuska, Turska, Češka, Finska i Norveška su najpopularnije Erasmus partnerske zemlje među studentima LSMU. Strani studenti koji biraju da studiraju na LSMU najčešće dolaze iz Španije, Italije, Letonije, Belgije i Poljske.

Međunarodno iskustvo i priznanje

LSMU sarađuje sa više od 140 evropskih, američkih i azijskih univerziteta u studijske i istraživačke svrhe.

Univerzitet je član brojnih međunarodnih organizacija, kao što su Evropska univerzitetska asocijacija (EUA), Udruženje škola javnog zdravlja u Evropskom regionu (ASPHER), Udruženje medicinskih škola u Evropi (AMSE), Udruženje za medicinsko obrazovanje u Evropi (AMEE), Univerzitetska mreža Baltičkog mora (BSRUN), Organizacija za doktorsku edukaciju u biomedicini i zdravstvenim naukama u Evropskom sistemu (ORPHEP) US), Evropsko udruženje ustanova za veterinarsko obrazovanje (EAEVE), Svetska veterinarska asocijacija itd.

LSMU je takođe član Svetske zdravstvene organizacije (SZO), gde ispunjava ulogu centra za saradnju za istraživanje i obuku u epidemiologiji kao i za prevenciju kardiovaskularnih i drugih hroničnih nezaraznih bolesti.

Studijski programi na LSMU ispunjavaju univerzitetske obrazovne standarde primenjuju u zemljama EU i diplomci imaju pravo da se SAD Medicinski pregled licenciranja (USMLE) i PLAB ispit Opšteg medicinskog saveta u Velikoj Britaniji.

Studija na LSMU

LSMU pozdravlja međunarodne studente na sledećim studijskim programima:

ProgramDura tionJezikStepen i
kvalifikacija
Integrisane studije
Medicina6 godinaengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka, doktor
Odontologija (stomatologija) 5 godinaengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka, doktor Odontolog
Apoteka5 godinaSRMagistar zdravstvenih nauka, farmaceut
Veterinarska medicina6 godinaSRMagistar veterinarskih nauka, Veterinarski doktor
Bachelor studije
Nega4 godineengleski jezikBSc u zdravstvenim naukama, Opšta praksa sestra
Radna terapija4 godineengleski jezikDiplomirani zdravstveni nauka, radni terapeut
Zdravstvena psihologija4 godineengleski jezikDiplomirani u društvenim naukama
Fizioterapija4 godineengleski jezikDiplomirani zdravstveni nauka, Fizioterapeut
Medicinska& veterinarska genetika3,5 godineengleski jezikDiplomirani zdravstveni nauka, Biomedicinski tehničar
Stomatološka higijena4 godineengleski jezikDiplomirani u oralnoj zdravstvenoj zaštiti i kvalifikacija stomatološkog higijeničara 
Master studije
Klinička zdravstvena psihologija2 godineengleski jezikMagistar u društvenim naukama
Laboratorijska medicina Biologija2 godineengleski jezikMagistar zdravstvenih nauke
Primenjeno javno zdravlje2 godineengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka
Upravljanje javnim zdravstvom2 godineengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka
Lifestile Medicina
(Blended)
1,5 godinaengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka
Napredna praksa nege2 godineengleski jezikMagistar zdravstvenih nauka, Advanced Practice Nurse
Nauka o hrani2 godineengleski jezikMagistar poljoprivrednih nauka
Nauka o životinjama2 godineengleski jezikMagistar poljoprivrednih nauka
Interakcija životinja i ljudi2 godineengleski jezikMagistar poljoprivrednih nauka
Kratki kursevi
Pre-med kurs (na mreži) 10 nedeljaengleski jezik
Postdiplomske stipendijeengleski jezik

Lokacije

  • A. Mickevičiaus g. 9, LT 44307 Kaunas, , Kaunas

Pitanja