Keystone logo
Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Uvod

Fakultet zdravlja, medicine i nauka o životu počeo je 1. januara 2007. godine. Fakultet je bio rezultat spajanja Fakulteta zdravstvenih nauka i Medicinskog fakulteta.

Medicina

Medicinski fakultet je bio prvi fakultet koji je osnovan na Univerzitetu Mastriht. Univerzitet je zvanično osnovan 9. januara 1976, iako su prvi studenti medicine počeli studije u septembru 1974. godine. Medicinski fakultet je bio drugi u svetu koji je primenio metod učenja zasnovanog na problemu. Ostali fakulteti Mastrihtskog univerziteta, tj. Umetnost i kultura, Ekonomija i poslovna administracija, Opšte nauke, Zdravstvene nauke, pravo, i psihologija usvojila obrazovne sisteme i istraživačke organizacije slične onom Medicinskog fakulteta.

Fakultet se razvio u zajednicu sa osobljem od oko 1200 (akademici, administrativno i pomoćno osoblje), i oko 1950 studenata medicine. Od 1992. osoblje i studenti se zasnivaju na kompleksu zgrada Fakulteta zdravlja, Medicine i nauke o životu, Fakulteta za psihologiju, i Univerzitetske bolnice (Academisch Ziekenhuis Mastriht) koja je otvorena 1991. godine.

Zdravstvene nauke

Fakultet zdravstvenih nauka ponudio je širok spektar disciplina koje su fakultet učinile jedinstvenim, ne samo u Holandiji već iu Evropi. Format je omogućio studentima da integrišu svoju disciplinu i istraživački rad u sve oblasti vezane za društvo, bolest i zdravlje. Istraživačkim i specifičnim (dodiplomskim i postdiplomskim) obrazovanjem, Fakultet zdravstvenih nauka doprineo je unapređenju kvaliteta u zdravstvu.

Trenutno Fakultet zdravlja, Medicina i nauka o životu ima oko 2,500 studenata upisanih u širokom spektru obrazovnih programa koji vode do diplome i/ili magistra. Zdravstvene nauke ispituje odnos između zdravlja, načina života, prevencije bolesti, nege i lečenja. Nastavni plan i program zdravstvenih nauka pokriva čitavu oblast zdravstvenih nauka: biološke, bihevioralne i društvene zdravstvene nauke. Tri pitanja su u centru pažnje tokom kursa:

1) Šta je zdravlje?
2) Koji faktori utiču na zdravlje?
3) Kako možemo uticati na ove faktore?

Da bi se osigurao dobar kvalitet zdravstvene zaštite, nisu potrebni samo lekari, već su važni i medicinske sestre i medicinske sestre. Ali i stručnost drugih profesionalaca je od suštinskog značaja: zdravstveni naučnici.

Prijem

Vazhni rokovi za ovaј studiјski program

Vazhi od 1. septembra 2023

Kada zhelite da se priјavite ili konkurishete za ovaј studiјski program, vazhno јe da se informishete o rokovima koјe treba da isposhtuјete. Vazhni rokovi za priјavu na ovaј studiјski program dati su u tabeli ispod.

Napomena: ako gledate ovu veb stranitsu na svom telefonu, preporuchuјemo vam da koristite peјzazhni rezhim.

Opshti uslovi: prethodno obrazovanje

Uslovi za upis za akademsku 2023/24. godinu za bachelor program Regenerativne meditsine i tehnologiјe zavise od vasheg prethodnog obrazovanja. U nastavku pogledaјte koјi zahtevi se odnose na vas.

Kandidati sa holandskom diplomom

Ako poseduјete VVO diplomu novog stila sa profilom Natuur en Gezondheid (Nauka i zdravlje) ukljuchuјuћi fiziku i matematiku B ili profil Natuur en Tetshniek (Nauka i inzhenjerstvo) ukljuchuјuћi biologiјu, onda se, u printsipu, direktno kvalifikuјete za priјem.

Za sledeћe holandske diplome, Univerzitet u Mastrihtu (UM) ћe protseniti da li se kvalifikuјete za priјem. Ovo zavisi od vasheg prethodnog obrazovanja i da li vam ovo garantuјe dovoljno znanja na nivou VVO iz predmeta fizika, hemiјa, biologiјa i napredna matematika.

Lokacije

  • Maastricht

    Maastricht University Faculty of Health, Medicine & Life Sciences P.O. Box 616

    Pitanja