Keystone logo
Норвешка

Studija Zdravstvo u Норвешка 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  546
 • Udeo komunalnih usluga

  64
 • Internet pretplata

  48
 • Lokalni prevoz

  68

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  11
 • Bioskopska karta

  13
 • Pinta lokalnog piva

  9

Zahtevi za vizu

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza (studentska boravišna dozvola)

Cena i valuta

USD 650

Norveška naknada za obradu studentskih viza iznosi oko 650 američkih dolara. Naknada može biti podložna promeni.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako dolazite iz jedne od nordijskih zemalja (Švedska, Finska, Danska, Island), nećete morati da podnesete zahtev za dozvolu boravka. Međutim, ako planirate da studirate u Norveškoj duže od šest meseci, morate se prijaviti poreskoj upravi u Norveškoj radi provere lične karte i prijaviti svoj prelazak u Norvešku.

Ako dolazite iz zemalja unutar područja EU/EEA/EFTA, možete studirati u Norveškoj do 90 dana bez podnošenja zahteva za studentsku dozvolu boravka. Međutim, moraćete da podnesete zahtev za studentsku dozvolu boravka za boravak preko 90 dana, već u Norveškoj.

Ako dolazite izvan područja EU/EEA/EFTA, morate se prijaviti za studentsku dozvolu boravka pre dolaska u Norvešku.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Norveška ambasada ili konzulat

Nakon što primite pismo o prijemu, obratite se najbližoj norveškoj ambasadi ili konzulatu za informacije o postupku prijave za studijsku dozvolu i prijavite se iz zemlje porekla.

Iako se neki kandidati mogu prijaviti putem interneta iz Norveške ili preko norveške ambasade, većina studenata će morati da predaju obrazac za prijavu na papir svojoj najbližoj norveškoj ambasadi ili konzulatu.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Kada predate obrazac za prijavu studentske dozvole boravka, morate dostaviti i pasoš, zajedno sa drugom potrebnom dokumentacijom. Moraćete da podnesete:

 • Dokazi o prijemu na odobreni program redovnog obrazovanja
 • Popunjen obrazac za prijavu
 • Potvrda o plaćanju naknade za prijavu
 • Dve nedavne fotografije veličine pasoša sa belom pozadinom
 • Dokazi o dovoljnim finansijskim sredstvima za ceo period studija, uključujući sredstva za podršku bilo kojoj pratećoj porodici, koja bi trebala biti na norveškom bankovnom računu (može biti teško otvoriti račun u norveškoj banci bez norveškog ličnog broja, tako da obično možete položiti potreban iznos na račun koji je utvrdila vaša obrazovna ustanova). Morate dokazati da imate pristup 116.369 NOK za svaku akademsku godinu (10 meseci), što je približno 14,350 američkih dolara. Ako se boravak finansira putem stipendija, studentskih zajmova ili drugog javnog finansiranja iz matične zemlje, uz prijavu mora biti praćena važeća dokumentacija.
 • Dokaz da imate negde da živite (poput kuće, stana, kreveta ili sobe u sali prebivališta)
 • Dokaz da ćete napustiti Norvešku kada istekne dozvola boravka (obično u obliku povratne karte)
 • Završena i potpisana kontrolna lista dokumenata UDI (norveška direkcija za imigraciju), koju biste trebali odštampati i predati zajedno sa ostalim dokumentima

Kada treba da se prijavite?

Vremena obrade za studentske boravišne dozvole variraće i mogu trajati dva meseca, pa je preporučljivo da se prijavite čim budete u mogućnosti.

Dužina studentske vize zavisi od dužine vašeg studijskog programa. Vaša studentska dozvola boravka može se obnoviti putem internetskog portala za prijavu u Norveškoj najmanje mesec dana pre isteka roka trajanja. Da biste obnovili radnu dozvolu, morate se posebno obratiti UDI i pokazati dokaz da ste postigli zadovoljavajući napredak studirajući u Norveškoj.

Vreme obrade

2 Months

Mogućnosti za rad

Kada dobijete dozvolu boravka za studente za Norvešku, dobijate i dozvolu za rad sa skraćenim radnim vremenom do 20 sati svake nedelje dok studirate i puno radno vreme tokom univerzitetskih praznika.

Takođe možete da podnesete zahtev za radnu dozvolu sa punim radnim vremenom u ograničenom periodu ako možete dokazati da je rad relevantan za vaše obrazovanje ili da je neophodan za prijem na dalje obrazovanje u okviru iste opcije programa - U tom pogledu treba da imate konkretnu ponudu za zaposlenje.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.