Keystone logo
Холандија

Studija Zdravstvo u Холандија 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  611
 • Udeo komunalnih usluga

  70
 • Internet pretplata

  40
 • Lokalni prevoz

  79

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  10
 • Bioskopska karta

  12
 • Pinta lokalnog piva

  5

Zahtevi za vizu

MVV (privremena dozvola boravka) - ulazna viza.

VVR (Boravišna dozvola) - ako planirate da ostanete u Holandiji duže od tri meseca, pored ulazne vize, moraćete da podnesete zahtev za dozvolu boravka (VVR) - ličnu kartu koja stoji kao studijska viza.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

MVV (privremena boravišna dozvola); VVR (boravišna dozvola)

Cena i valuta

EUR 311

Trenutno košta bespovratnu naknadu u iznosu od 311 EUR za obradu prijave za MVV i boravišnu dozvolu u svrhu studiranja u Holandiji. Naknade se pregledavaju dva puta godišnje i podložne su promenama sredinom godine.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako ste državljanin države članice EU ili EEA ili Švajcarske, za boravak u Holandiji vam nije potrebna studentska viza ili boravišna dozvola.

Državljanima koji nisu EU, EEA ili Švajcarci potrebna je boravišna dozvola da bi boravili u Holandiji duže od 90 dana - u kraćem periodu potrebna vam je samo turistička viza. Postoje dva dokumenta koja su vam potrebna. U većini slučajeva trebat će vam privremena dozvola boravka (machtiging tot voorlopig verblijf, MVV) da biste putovali u Holandiju. Pored toga, biće vam potrebna boravišna dozvola (VVR) da biste ostali u zemlji.

Građani nekoliko zemalja ili ljudi u određenim okolnostima izuzeti su od potrebe da se prijave za VVR. Više o tome možete pročitati ovde: https://www.expatica.com/nl/visas-and-permits/Getting-a-Dutch-visa-or-temporary-residence-permit_108412.html

Gde možete napraviti aplikaciju?

obrazovna ustanova

Obrazovna ustanova mora da se prijavi u vaše ime, tako da ih morate kontaktirati radi detalja o postupku. Ako ne, zatražite pomoć tako što ćete kontaktirati međunarodnu kancelariju (ili ako ste istraživač, odeljenje za ljudske resurse) vaše institucije domaćina.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Postupak podnošenja zahteva za vizu pokreće univerzitet čim student bude zvanično primljen na studijski program.

Dokumenti potrebni za zahtev za vizu navedeni su u pismu koje je univerzitet poslao potencijalnim studentima. Obično su potrebni sledeći dokumenti:

 • kopiju prve stranice (stranica identiteta) važećeg pasoša;
 • dokaz da se možete finansijski podržati;
 • dodatne fotografije veličine pasoša (veličina: 35 mm k 45 mm, pogledajte IND zahteve in.pdf);
 • dokaz o školarini i plaćanju zahteva za vizu;
 • dokaz o smeštaju uređenom za najmanje 1 akademsku godinu (10 meseci);
 • za kineske studente možda će biti potreban NESO sertifikat.

Važeći dokaz finansijske samodovoljnosti kandidata može se pokazati na sledeći način:

 • Pismo holandske institucije domaćina koje pominje vašu naknadu za stažiranje ili stipendiju pripravnika.
 • Prijemno pismo holandskog univerziteta u kojem se daju detalji o vašem studentskom stipendiji, odricanju od školarine ili stipendiji.
 • Izvod iz vašeg bankovnog računa kod međunarodne banke, koji ukazuje na dovoljno sredstava za plaćanje predloženih troškova u Holandiji.

Kada treba da se prijavite?

Vreme obrade zahteva za studentsku vizu za Holandiju obično je mesec dana, mada ponekad može potrajati i do 3 meseca.

Boravišna dozvola se izdaje za vreme trajanja studentskog studijskog programa plus 3 meseca, do najviše 5 godina. Ako student želi da završi pripremni kurs, njegovo trajanje će biti dodato trajanju vize. Ako će trajanje obrazovanja trajati više od 5 godina, boravišna dozvola se može produžiti za jednu dodatnu godinu.

Postoji još jedan uslov vezan za valjanost VVR-a. Ostaje važeća pod uslovom da student postigne 50% kredita tokom trajanja kursa.

Diplomci visokog obrazovanja ili univerzitetskih studija (diplomirani, magistarski ili doktorski fakulteti) mogu se prijaviti za orijentacionu godinu za dozvolu diplomiranih studenata u roku od tri godine od diplomiranja. To vam daje godinu dana da tražite zaposlenje, a za to vreme možete raditi bez ikakvih ograničenja ili potrebe da poslodavac ima radnu dozvolu za vas.

Vreme obrade

1 Month

Mogućnosti za rad

Svim međunarodnim studentima je dozvoljeno da rade zajedno sa svojim studijama.

Za studente koji nisu iz EU i izvan EEA potrebna je radna dozvola za rad. Ovu dozvolu mora dobiti potencijalni poslodavac u vaše ime. Čak i uz ovu radnu dozvolu, studenti mogu raditi samo ograničen broj sati, tj. 10 sati nedeljno. Dozvoljeno im je da rade puno radno vreme tokom juna, jula i avgusta.

Studenti iz EU, EEA (osim Hrvatske) i Švajcarske ne zahtevaju radnu dozvolu.

Sati nedeljno

10

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.