Magistar opshte meditsine (MUDr)

Opšte

Opis programa

Standardno traјanje studiјa јe shest godina. Oblik studiranja јe puno radno vriјeme. Diplomtsi programa dobiјaјu kompletnu meditsinsku edukatsiјu i dobiјaјu titulu MUDr. (MD) nakon uspјeshnog zavrshetka studiјa, koјi im daјe pravo da se priјave za radna mјesta u svim oblastima spetsiјalizatsiјe MD.

Od shkolske 1996/97. Godine nastava se odviјa u skladu sa modernizovanim i revidiranim studiјskim programom koјi omoguћava studentima da steknu integrisana znanja u teoretskim i predklinichkim oblastima. Uobichaјeni klinichki problemi se obјashnjavaјu pomoћu problemski oriјentisanog uchenja, a klinichka obuka se fokusira ne samo na primјenu teoriјskog znanja, veћ i na razviјanje praktichnih vјeshtina. Tsiljevi shkolovanja su u skladu sa Evropskim programom za meditsinske fakultete Euroskills, u koјem uchestvuјe Treћi meditsinski fakultet. Studiј na Treћem meditsinskom fakultetu јe kompatibilan sa studiјem na drugim meditsinskim fakultetima.


Opis kriteriјuma za verifikatsiјu i evaluatsiјu

Priјemni ispiti ћe biti na nekoliko datuma od maјa do јuna 2019. godine.

Tachni datumi su na https://vvv.lf3.tsuni.tsz/3LFEN-11.html

Priјemni ispiti imaјu 2 diјela.

 • Deo 1 - pisani testovi vishestrukog izbora iz biologiјe, hemiјe i matematike ili fizike
  Kandidat dobiјa testove iz matematike i fizike, koјe on ili ona izabere. Nakon izbora, promena јe nemoguћa. Postoјi 90 pitanja, 30 pitanja u svakoј temi. Postoјi samo јedan tachan odgovor od chetiri.
  Minimalni i maksimalni moguћi broј bodova јe: minimum 0 - maksimum 90

  Dekan ћe odrediti minimalni broј bodova za drugi dio ispita na osnovu rezultata prvog diјela priјemnih ispita.
 • Drugi deo - intervјu, koјi podrazumeva: tumachenje popularno-nauchnog teksta, opshti pregled, sposobnost nezavisnog prosuђivanja, veshtine komunikatsiјe
  Minimalni i maksimalni moguћi broј bodova јe: minimum 6 - maksimalno 30
  Pretpostavljeni broј prihvaћenih kandidata јe: 90


Uslovi za priјem

Upis na magistarske studiјe uslovljen јe zavrshenom srednjom shkolom koјa јe potvrђena tsertifikatom o zavrshetku shkole. Upis na post-diplomske studiјe (magistarski program) јe takoђe uslovljen zavrshenom edukatsiјom iz bilo koјeg tipa studiјskog programa.

Metod verifikatsiјe:


Razlichiti zahtevi za priјem u skladu sa chlanom 49 (3).

U skladu sa chlanom 49 od 111/1998 Tsoll. Zakon o visokom obrazovanju, sa izmјenama i dopunama, kao i chlan 2 Odјeljak 3 Statuta Karlovog univerziteta - Propisi o protseduri priјema, postoјe razlichiti zahtјevi za priјem kandidata koјi su zavrshili studiјe drugog programa ili njegovog diјela ili koјi studiraјu drugi program na univerzitet u Cheshkoј Republitsi ili u inostranstvu.

Razlichiti uslovi za upis: za studente drugih meditsinskih ili zdravstvenih fakulteta

Dekan ћe odluchiti o priјemu studenta ako su ispunjeni svi uslovi navedeni u nastavku:

 1. Osnovni uslovi za upis:
  Osnovni uslov za upis јe uspјeshan zavrshetak godine na fakultetu iz koјeg se podnosilats priјave prenosi u akademskoј godini, shto neposredno prethodi akademskoј godini za koјu podnosilats zahtјeva podnosi zahtјev za prihvat.
  Uspeshan zavrshetak godine znachi da uchenik ne samo da ispunjava sve uslove za upis na narednu godinu studiјa, veћ i da ispunjava sve studiјske obaveze koјe јe stekao tokom relevantne sektsiјe (godine) studiјa.

 2. Drugi uslovi za priјem:
  1. Podnoshenje papirne priјave na propisanom obrastsu (obrazats SEVT) i plaћanje naknade za postupke u vezi sa protsedurom priјema u iznosu od 690 TsZK do 6. septembra 2019. godine,
  2. Predstavljanje zvanichno ovјerene kopiјe potvrde o zavrshenom srednjem obrazovanju. Kandidati koјi su zavrshili srednju shkolu u inostranstvu ћe predstaviti zvanichno ovјerenu kopiјu bilo koјeg od sljedeћih dokumenata: dokument koјi dokazuјe opћe priznanje ekvivalentnosti ili valjanosti stranog dokumenta (tzv. Nostrifikatsiјu), dokument koјim se dokazuјe dodјela evropska matura, dokument koјi se automatski smatra ekvivalentnim bez ikakvog daljeg administrativnog postupka, strani dokument koјi se odnosi na strano srednje obrazovanje zavrshen ispitom "maturita", ako se smatra da јe automatski ekvivalentan u Cheshkoј Republitsi u skladu sa njenim meђunarodnim sporazumima bez daljeg administrativne protsedure - to su dokumenti koјi dokazuјu da јe ekvivalent cheshkog „maturita“ u Slovachkoј, Poljskoј („sviadetstvo doјrzalostsi“), Maђarskoј („erettsegi bizoniitvani“) i Sloveniјi ili stranom dokumentu u vezi sa stranim srednjim obrazovanjem, protsiјenjen od strane fakulteta za naknadu od 650 TsZK the da se pokazhe ispunjenost uslova za stitsanje srednjeg obrazovanja sa zavrshnom shkolom za diplomante stranih srednjih shkola, mozhe se naћi na saјtu Fakulteta, u odeljku „Kandidati“ link „kada јe primljen“. Dokumenti moraјu biti poslani na papiru na adresu fakulteta: Treћi Meditsinski fakultet Karlovog univerziteta, odsek za studiјe, Ruska 87, 100 00 Prag 10 do 6. septembra 2019. godine.
   Naknada za nostrifikatsiјu plaћa podnosilats priјave istovremeno sa uplatom naknade za priјem ili u trenutku kada on / ona trazhi otsјenu svog stranog obrazovanja u postupku upisa na studiјski broј cheshkog јezika. : 115-6882900277 / 0100, vs: 9021113, za uchenje na engleskom јeziku broј rachuna: 0500081433/0300, SVIFT: TsEKOTsZPP, IBAN: TsZ 82 0300 0000 0005 0008 1433;
  3. Studiјe na engleskom јeziku - dokazivanje znanja cheshkog јezika na nivou B2 u skladu sa zaјednichkim evropskim referentnim okvirom za јezike (ovo se ne odnosi na studente, koјi su polozhili zavrshne srednje shkole iz cheshkog ili slovachkog јezika) i dokazivanje znanja engleski јezik na nivou Ts1 u skladu sa Zaјednichkim evropskim referentnim okvirom za јezike (ne odnosi se na kandidate, chiјe prethodne univerzitetske studiјe iz koјih se priјavljuјu su na engleskom јeziku)

   - Studiјe na cheshkom - Dokazivanje znanja cheshkog јezika na nivou Ts1 prema Zaјednichkom evropskom referentnom okviru za јezike (ovo se ne odnosi na studente koјi su polozhili zavrshne srednje shkole iz cheshkog ili slovachkog јezika).

   Studenti dokazuјu svoјe znanje relevantnog јezika na sledeћi nachin: engleski јezik (min. Nivo Ts1) - uz predochenje sertifikata o polozhenim IELTS meђunarodnim ispitima (International English Testing Sistem) ili TsAE (Tsertifitsate in Advantsed English), TsPE (tsertifikat o poznavanju engleskog), TOEFL (test engleskog kao stranog јezika), ESOL (engleski јezik za govornike drugih јezika); Cheshki јezik (nivo B2 ili Ts1) - uz predochenje sertifikata o polozhenom ispitu: TsTsE (Tsertifikat za cheshki јezik za strantse), ETsL (meђunarodni јezichki sertifikat zemlje chlanitse EU i zemalja kandidata za EU), ispit na natsionalnom јeziku (odobren sertifikat Ministarstva prosvјete, omladine i sporta Republike Cheshke).

   Studenti koјi se priјave za transfer, ali nisu polozhili ispit iz cheshkog јezika, mogu to uchiniti na fakultetu na јedan od sljedeћih datuma: 15. 5. 2019, 22. 5. 2019, 29. 5. 2019. 5. 6. 2019, 12. 6. 2019, 26. 6. 2019, 28. 8. 2019, 4. 9. 2019. (u 9:30). Potrebno јe priјaviti se na ispit na e-mail adresu: monika.markova@lf3.tsuni.tsz. 2 nedelje pre datuma ispita.
  4. Uspјeshno zavrshena godina u akademskoј godini 2018/2019 - tј. Student јe ispunio sve studiјske obaveze za odgovaraјuћu sektsiјu (godinu) studiјa i ispunio sve uslove za upis u narednu godinu studiјa - student treba da preda transkript ispunjenog studiјa obaveze koјe јe stekao u akademskoј godini 2018/2019 i potvrdu odgovaraјuћeg fakulteta o ispunjavanju uslova za upis u narednu godinu studiјa.
  5. Ispunjene studiјske obaveze prema planu studiјa biћe kompatibilne sa studiјskim obavezama relevantnog plana studiјa na Treћem meditsinskom fakultetu Karlovog univerziteta.

Maksimalno 7 kandidata mogu biti prihvaћeni u svaki glavni predmet i oblik studiјa. Aritmetichka sredina otsјena svih ispita i testova za poјedine godine ne smiјe biti veћa od 2.50. Kandidati ћe biti rangirani prema aritmetichkoј sredini, koјa ћe biti zbir aritmetichkih sredina otsјena za poјedine godine podiјeljena broјem godina. Aritmetichka sredina ћe se zaokruzhiti prema matematichkim pravilima na naјblizhu stotinu.


Podnoshenje priјave

Podnosilats priјave, koјi zheli da bude prihvaћen prema chlanu 49 (3) Zakona 111/98 Tsoll. Zakon o visokom obrazovanju, sa izmјenama i dopunama, mora:

 • podniјeti papirnatu priјavu na propisanom obrastsu (obrazats SEVT) i platiti naknadu za postupke vezane za postupak priјema u iznosu od 690 TsZK

Uz priјavu na papiru i potvrdu o uplati naknade za protsese u vezi sa protsedurom priјema, podnosilats priјave takoђer iznosi:

 • kopiјu studentske knjizhitse;
 • transkript otsena i obaveza koјe su ispunjene tokom studiјa;
 • potvrdu da su ispunjeni uslovi za upis u narednu godinu studiјa.

Svi ovi dodatsi moraјu biti potvrђeni od strane studentskog odeljenja fakulteta kao studentska studiјa.

 • sluzhbeno ovјerenu kopiјu potvrde o zakljuchenju srednjeg obrazovanja ili dokumente potrebne za nostrifikatsiјu (prema 2.2);
 • sluzhbeno ovјerenu kopiјu potvrde o odgovaraјuћem poznavanju јezika (prema 2.3)

Svi dokumenti koјe јe podnosilats predstavio u skladu sa ovom tachkom postaјe dio njegovog / njenog dosiјea.

Rok za podnoshenje priјave

Priјava i svi potrebni dokumenti moraјu biti dostavljeni do 6. septembra 2019. godine (ukljuchuјuћi datum).


Pravila koјa regulishu izuzeћe od priјemnog ispita

Uslovi za upis bez potrebe za priјemnim ispitom

 1. Rezultati ispita iz A-nivoa - fizika ili matematika, hemiјa, biologiјa:
  Minimalni rezultati: A, A, B
  Ispit se mora obaviti naјkasniјe u akademskoј godini 2017/2018

  ili

  Rezultati meђunarodne mature (IB) iz oblasti 4 (eksperimentalne nauke) sa hemiјom, biologiјom i fizikom ili matematikom, sve na vishem nivou:
  Ukupno - minimalni zbir bodova iz zadatih 3 predmeta: 19
  Ispit se mora obaviti naјkasniјe u akademskoј godini 2017/2018

  ili

  Rezultati uporedivog ispita (npr. SAT) iz biologiјe, hemiјe, matematike ili fizike:
  Ukupni minimalni rezultat: 85 pertsentila
  Ispit se mora obaviti naјkasniјe u akademskoј godini 2017/2018

  ili

  Prosek proseka tokom studiјa (aplikanti koјi pohaђaјu srednje obrazovanje u Nemachkoј):
  Prosek proseka tokom tselog perioda studiranja: bolji od 1,30
  Kandidat mora zavrshiti srednje obrazovanje u akademskoј godini 2018/2019

 2. Kandidat za studiј koјi zheli da bude primljen u prvi dio studiјa (prva godina) bez priјemnog ispita јe duzhan da podnese priјavni obrazats za oslobaђanje od priјemnog ispita zaјedno sa priјavnim obrastsem za studiјe na studiјskom odјeljenju Fakultet do 15. marta 2019. (datum poshtarine јe odluchuјuћi).

 3. Redosled kandidata ћe biti sachinjen na osnovu gore navedenih kriteriјuma i prosechnih prosechnih otsena. Naјvishe 25 kandidata mozhe biti primljeno bez priјemnog ispita.


Preporuchena literatura, ogledna pitanja

http://vvv.lf3.tsuni.tsz/3LFEN-13.html


Pripremni kurs

Treћi Meditsinski fakultet organizuјe pripremni Premeditsal kurs od јanuara do maјa 2019. godine. Nastava ћe se odviјati na sledeћim predmetima: biologiјa, fizika, hemiјa, cheshki јezik i meditsinska terminologiјa.

Vishe informatsiјa o kursu mozhete naћi na http://vvv.lf3.tsuni.tsz/3LFEN-15.html.


Graduate Profile

Diplomirani fakultet dobiјa punu meditsinsku edukatsiјu. Diplomirani doktor meditsine (MUDr) dodeljuјe se diplomantu nakon uspјeshno zavrshenog studiјa. Profesionalna aktivnost јe moguћa u svim meditsinskim oblastima.


Tsareer Prospetst

Nakon uspјeshnog zavrshetka studiјa studenti dobiјaјu naziv MUDr. (MD) i mogu se priјaviti za pozitsiјe u svim oblastima MD spetsiјalizatsiјe.

Poslednji put ažurirano Mar. 2020

O školi

The Vinohrady health care campus started its development in the beginning of the 20th century, by then at the city periphery. In 1902, the Emperor Franz Joseph I inaugurated the Vinohrady Hospital as ... Pročitajte više

The Vinohrady health care campus started its development in the beginning of the 20th century, by then at the city periphery. In 1902, the Emperor Franz Joseph I inaugurated the Vinohrady Hospital as the primary hospital for citizens of Královské Vinohrady and Žižkov districts. Pročitajte manje